Gezilecek, Görülecek ve Yapılacaklar

Marmara Bölgesi'nin güneydoğusunda yer alan ilçe Sakarya İli sınırları içindedir ve Ankara ile İstanbul şehirleri arasında yer alır. Ankara'ya uzaklığı 250 km, İstanbul'a ise 200 km'dir. Adapazarı'na 73 km uzaklıktadır. İlçenin doğusunda Bolu-Göynük ilçesi, batısında Geyve ilçesi, güneyinde Bilecik-Gölpazarı ilçesi ve kuzeyinde Akyazı ilçeleri bulunmaktadır. Bulunduğu konum itibariyle doğuda Bolu-Göynük ilçesine 28 km, güneyde Bilecik-Gölpazarı ilçesine 30 km, batıda Geyve ilçesine 35 km uzaklıktadır. 800 metre rakımda bulunan Taraklı'ya Geyve'den sonra Köroğlu dağlarının batı uzantıları ve Samanlı Dağları'nın etekleri izlenerek, doğanın bin bir çeşit renkleri ile bezenmiş bir yoldan varılır. Osmanlı dokusunun büyük ölçüde korunduğu bu ilçemizde görülecek tarihi eserler aşağıda sıralanmıştır:

Hanimeli Konağı - Restoran / Kafe
Aslı Cebeci
(Mansiyon 1)
Hanimeli Konağı - Restoran / Kafe
Eyüp Karakuş
(Mansiyon 2)
Hanimeli Konağı - Restoran / Kafe
Eyüp Karakuş
(Taraklı Kaymakamlığı Özel Ödülü)
Hanimeli Konağı - Restoran / Kafe
Canan Yaşar
(Taraklı Belediyesi Özel Ödülü)
Hanimeli Konağı - Restoran / Kafe
Eyüp Karakuş
(Natureist Fotoğraf Gezileri Özel Ödülü)

Fotoğraflar 5-6 Haziran 2010 tarihinde Taraklı'da düzenlenen Fotomaraton’dan alınmıştır.
Karagöl Yaylası
Hanimeli Konağı - Restoran / Kafe
Hanimeli Konağı - Restoran / Kafe
Hanimeli Konağı - Restoran / Kafe
Taraklı Evleri
En az Safranbolu evleri kadar ayakta kalabilmiştir. Üstelik Taraklı evleri Safranbolu'dan farklı olarak yemyeşil bir doğanın içinde yer almaktadır. Hıdırlık Tepesi ve Taraklı Hisarının yamaçları ile bu iki tepe arasındaki vadide kurulu, Taraklı'ya Göynük tarafından gelen dere de ayrı bir güzellik katmaktadır. Tarihi evlerin bazılarının yapımı 3 asrın üzerindedir. Bu evlerin genel karakteristiği Osmanlı şehir dokusunu oluşturan üç katlı ev biçimi olmasıdır. Bu evlerden birkaçını Çakırlar Evi-1, Çakıroğlu Konağı-2, Hisar Evi, Meriç Özen Evi, Mürvet Tanyel Evi, Selahattin Kozcağız Evi olarak sıralayabiliriz.
Yunus Paşa Camii
Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi sırasında, Vezir-i Azamı Yunus Paşa tarafından 1517 yılında yaptırılan Yunus Paşa Camii, kubbesi kurşun kaplı olduğundan, halk arasında “Kurşunlu Camii” diye anılır. Yunus Paşa Camii, kare planlı, tek minareli klasik üslupta inşa edilmiş, güzel bir Mimar Sinan eseridir. Cephe duvarları, ince yontu küfeki taşından inşa edilmiş olup, yine küfeki taşından işlenmiş saçak kornişleri ile sonuçlanmaktadır.
Tarihi Han (Hacı Atıf Han)
Taraklı, Bağdat Yolu üzerinde olduğundan, kervanların Taraklı'da konakladığı bilinmektedir. Yılların hiçbir zaman eskitemediği bu tarihi han yerli ve yabancı turistlere “ben buradayım gelin misafirim olun” dercesine ihtişamıyla Taraklı'nın tarihini anlatır.
Taraklı Sokakları
Kentsel Sit Alanı ilan edilmiş olan Taraklı'nın tarihi mekanları arasında kalan ve buram buram tarih kokan daracık sokaklar Arnavut Kaldırımlarıyla döşenmiştir. Sokaklarda yük taşıyanların dinlenmeleri için dinlenme taşları bulunmaktadır. Son zamanlarda restore edilmiş olan Orhan Gazi ve Yunus Paşa çarşıları da görülmeye değerdir.
Tarihi Hamam
Hamam, ilçe merkezinde, Yunus Paşa Cami'ne yakın bir yerdedir. Hamamın ilk yapıldığı yıllarda, hamamdan çıkan buhar, yakınındaki Yunus Paşa Camii'nin merkezi sistemle alttan ısıtılmasında kullanılmıştır.
Çınar Ağacı
İlçenin Yusuf Bey Mahallesi'nde 5 asırlık çınar ağacı Osmanlı Kültürünü gelecek nesillere aktarmaktadır. Osmanlı devleti topraklarına kattığı her yerleşim yerine çınar ağacı dikme geleneğini Taraklı'da da sürdürmüştür. Asırlık çınar ağacı büyük bir yangın tehlikesi geçirmiş, ancak çok büyük bir zarar görmeden kurtarılmıştır.
Su Değirmeni
Mahdumlar Köyü'nde Gürleyik Suyu başına kurulmuş olan ve halk dilinde “Kara Değirmen” olarak anılan, beş taşlı su değirmeni köylüler tarafından günümüzde de kullanılmaktadır.
Doncak
Çamaşır makinelerinin henüz olmadığı günlerde, Taraklılı kadınların Kocasu ve Değirmen suyu kenarlarında çamaşır yıkadığı, adına "Doncak" denilen çamaşırhaneleri bugün de görmek mümkündür.
Fenerli Ev (Haşim Ağa evi)
Dört bir tarafı pencereli cihannüması ile Taraklı'nın her noktasını görebilen ve Taraklı'nın her noktasından görülebilen Taraklı'nın en güzel yapılarından biridir. Zamanında Taraklı'nın en büyük tüccarı Haşim Ağa tarafından, Taraklı'ya kendisini ziyaret için gelenlerin, kimseye adres sormaksızın evini rahatça bulabilmeleri için cihannümalı olarak tasarlanmıştır.
Alman Çeşmesi
Taraklı da 1930 ‘lu yıllarda yaşanan su sorununu çözmek üzere Alman Buderus Firmasına yaptırılan 7-8 çeşmeden bir tanesi Yunus Paşa Çarşısı'nda görülebilir.
Taraklı Müzesi / Kültür evi
Tipik bir Taraklı mimari örneği olan bu yapı, 1930 yılından itibaren sırasıyla okul, belediye binası ve hükümet konağı olarak hizmet vermiş, 2001 yılında restore edilerek Kültür Evi haline dönüştürülmüştür. Burada yöresel kadın kıyafetleri, Taraklılı Hattat Saim Özel'in eserleri, Taraklı evlerinin minyatürleri, demirden yapılmış çeşitli sanat eserleri görülebilir.
Hisartepe ve Hıdırlık Tepesi
İlçenin savunulmasında stratejik öneme sahip olan “Hisar Tepesi “ tarihi kalıntıları olan su sarnıçları ile ilçenin kalesi görünümündedir. Hisar Tepesi'ndeki iki su sarnıcı MÖ.1000- MÖ.2000 yılları arasını tarihlemektedir. Panoramik Taraklı manzarasını seyredebileceğiniz Hıdırlık Tepesinde ise Hıdır Dede Türbesi bulunmaktadır.
Taraklı el sanatları
Taraklı'nın eski el sanatları olarak göze çarpan tarakçılık, yabacılık, kaşıkçılık, semercilik, dokumacılık günümüzde çok azalmış olmakla birlikte, hala bu işleri sürdüren bir avuç insanın izini sürmek mümkündür.
Taraklı Panayırı
Her yıl 1 Ekim den itibaren 3 gün süreyle eğlence ve emtia panayırı etkinlikleri yapılmaktadır. Panayıra Bursa'dan, Kocaeli'nden, Bolu'dan, Bilecik ve Sakarya'dan çok sayıda esnaf sergi açar. Sergi açmak için esnaflar iki gün önceden gelip sergi hazırlıklarını yaparlar. Panayırın ilk iki günü Taraklının nüfusu artar. İlçeye Göynük'ten, Gölpazarı'ndan, Geyve'den, Akyazı'dan ve bu ilçelerin köylerinden insanlar alışveriş için gelirler. Köylerde yaşayan yaşlı vatandaşlar eskiden kalma alışkanlıkla alış verişlerini panayırdan panayıra yapmayı yeğlerler. Panayırda alışverişin yanında çocukların eğlenmeleri için gondol, çarpışan otolar ve atlıkarıncalar kurulur. Büyükler için ise çeşitli şans oyunları düzenlenir.

Ayrıca, Taraklı'dan kısa sürede ulaşıp günübirlik gezilerle keşfedebileceğiniz diğer tarihi ve doğal güzellikler ise aşağıdaki gibidir:

Hark Köyü Kanyonu ve Şelalesi
Tuzla Yaylası
Karagöl Yaylası
Hamzapınarı
Göynük
Çubuk Gölü
Sülüklügöl
Sünnet Gölü
Göletler
file:///Users/Shared/Previously%20Relocated%20Items/Security/htdocs/hanimelikonagi/1.0/img/karagol_1_k.jpg